× InvestingStocksToolsClubsVideosPrivacy PolicyTerms And Conditions
Subscribe To Our Newsletter

RO: #4 Newsletter-ul clubului de investiții – Bitcoin și Dobînda de 6%

||

Salutare investitorilor. Încep ediția a 4-a a newsletter-ului cu o mică istorie personală și motivul pentru care am făcut o pauză de două luni între ediții. Nu s-a întâmplat pentru că am uitat de newsletter, ci pentru că am atins independența financiară. Mi-am lăsat jobul începând cu 1 Ianuarie 2021, am călătorit o lună într-o țară însorită, iar acum mă bucur de tot timpul liber în celelalte joburi ale mele: de soț și tătic. Acum 8 ani, când citeam pentru prima oară despre mișcarea fascinantă de pensionare devreme și independență financiară (FIRE), chiar dacă eram frugali și trăiam spartan, părea ireal că și noi am putea să ne pensionăm devreme. Povestea noastră cu venitul extra pe Airbnb, plus salariile, investițiile și alte forme de antreprenoriat – este una comună în comunitatea FIRE 🎉. S-ar putea să revin la job, dar nu mă grăbesc.

În al doilea rând, în ultimele două luni în interiorul Clubului original de Investiții, am ascultat, analizat și discutat câteva sute (100) de ore de podcasturi, video-uri, analize, PDF-uri, rapoarte. Petrecem câteva ore zilnic ascultând, învățând și în dezbateri. Asta înseamnă că această ediție va fi plină cap-coadă de linkuri la conținut video și audio pe care să-l urmăriți mai târziu – sunt foarte interesante și vă recomand să le vedeți, altfel trebuie să mă credeți pe cuvânt. Nouă multe din ele ne-au schimbat viața. Susținătorii mei pe Patreon primesc update-uri privind acțiunile pe care le vindem (de exemplu, am vândut 10% din Tesla în februarie pentru că o consideram supra-încălzită și pentru extra rezerve în cash) și pe care le cumpărăm, iar banii câștigați pe Patreon vor fi investiți în curând în creșterea calității informației din acest newsletter. Sper că veți observa diferența în următoarele ediții.

Despre ce va fi ediția numărul 4 a newsletter-ului clubului de investiții?

  • Vom explica de ce, precum am scris și în ediția #2 și #3, Bitcoin-ul s-a triplat și se îndreaptă încet, dar sigur spre 100.000$ – 600.000$ per Bitcoin în acest ciclu. De ce Tesla a cumpărat Bitcoin și cum această Crypto-Valută a atins capitalizarea de 1 Trillion de dolari și de ce toate băncile de pe WallStreet se grăbesc să ofere servicii în acest spațiu.
  • Pentru cei care au cumpărat deja Bitcoin vom explica cum să facă dobândă 6% anual din Bitcoinul lor și cum acest mecanism a ajuns să îmi plătească jumătate din ipotecă 🙂
  • Cum am descoperit că putem face 8.6% dobândă la cash-ul pe care îl avem în bancă , de ce riscurile sunt minore și care este mecanismul prin care asta este posibil si care e conexiunea cu Bitcoin (niciuna).
  • Vom analiza Crash-ul recent al pieței de acțiuni și vom analiza factorii care provoacă aceste fluctuații.
  • Și, în ultimul rând, revenind la formatul clasic, vom analiza rezultatele financiare publicate de Tesla, Square si Berkshire pentru anul 2020, precum și delicioasa scrisoare anuală Berkshire pentru investitori.

Așadar, de ce prețul la Bitcoin continuă să crească?

Voi răspunde începând cu faptul că am citit cartea The Bitcoin Standard de Saifedean Ammous. În ea se explică printre altele care au fost cele mai bune forme de bani de-a lungul istoriei. Omenirea a început să folosească drept bani scoici și pietre, însă acestea nu-și păstrau bine valoarea pentru că erau în abundență, în termeni simpli. Mai târziu omenirea a trecut la monezi de argint. Însă și argintul a eșuat, deși a servit drept bani până în secolul 19. A eșuat pentru că putea fi dobândit în cantități abundente – având un stoc deasupra pământului doar de 6 ori mai mare decât cantitatea minată anual. Mai jos un mic grafic care arată care este stocul global versus cantitatea minată anual:


cuo
Stock to Flow – Aur, Argint, Petrol, Cupru

Acest grafic ne spune că Argintul, de exemplu, are un Stock-To-Flow de aproximativ 6. Adică minerii pot extrage anual cam 1/6 din tot argintul pe care îl avem azi la suprafață. Sau că le-ar lua 6 ani să dubleze cantitatea de argint pe care omenirea o are azi. Cuprul are un stock-to flow de 1, iar minerii produc anual cam tot stocul care există deasupra pământului – cuprul fiind un metal utilizat la greu în industrie și nu e păstrat pe termen lung. Aurul are un stock to flow astronomic de 60. Asta înseamnă că ar dura 60 ani să se dubleze stocul existent de aur. Sau, cu alte cuvinte, cantitatea de aur existentă la suprafață în formă de bijuterii si lingouri, crește foarte- foarte lent, cate 1.6% pe an și îi ia 60 ani să se dubleze, dobândirea aurului fiind foarte-foarte dificilă. Asta e ceea ce a făcut Aurul un metal foarte bun pentru păstrarea averii – guvernele nu pot printa Aur, iar minerii nu-l pot extrage în cantități mari nici dacă vor. Aurul a avut un stock-to-flow constant de 50-70, indiferent de secol și pana azi continuă să servească drept formă de stocare a averii.

Asta însemna că, ori de cate ori o țară (Chiar și SUA în secolul 19) decidea să folosească Argintul sau Cuprul drept bani, minerii nu așteptau mult și începeau să producă mult mai mult din acest produs, devalorizându-l. Iar în cazul colonizatorilor europeni – aceștia au învățat să producă sticla pe care triburile africane o foloseau drept monedă – distrugând comunitatea care își baza economia pe bani ușor de produs (stock-to-flow mic). Acest scenariu în care banii tari înghițeau banii ușor de produs sau falsificat s-a repetat de zeci de ori și cartea de mai sus le descrie pe toate. Acum că am înțeles conceptul de stock-to-flow si cum un stock-to-flow înalt face banii greu de multiplicat si buni pentru păstrarea valorii suntem gata să înțelegem ce ne poate el spune despre prețul la Bitcoin:

Dacă vă amintiți, în ediția #3 scriam că am descoperit cu mare satisfacție că prețul Bitcoinului poate fi modelat prin câteva teorii care-i explică valoarea. Printre ele era teoria e că e Bulă (Valoarea 0$/BTC), O nișă (valoarea 10.000$/BTC), înlocuitor pentru aur (Valoarea 100.000$-600.000$/BTC) și valută de rezervă a planetei (Peste 10.000.000$/BTC). Fără ca eu să știu însă, un domn olandez, anonim, care lucrează în domeniul bancar de 25 ani, publicase 18 luni mai devreme un model numit Stock-To-Flow. Acest domn anonim, care merge sub numele de PlanB@100TrillionUSD a făcut o descoperire importantă: Știind că cantitatea de bitcoini minați scade o dată la 4 ani, acesta a modelat prețul la Bitcoin dictat de raportul stock-to-flow care se mărește o dată la 4 ani:


cuo
Modelul Stock To Flow X creat de PlanB

Acest grafic ne arată cum prețul unui Bitcoin din 2009 încoace este legat direct de cantitatea de bitcoini pusă de mineri în vânzare. Alt grafic mai ușor de citit, dar bazat pe același model Stock2Flow prezice exact prețul la Bitcoin, utilizând doar raritatea Bitcoinului ca informație :


cuo
Pretul la Bitcoin prezis exact de modelul S2F al lui PlanB

PlanB spune în acest interviu excelent că prima oară cand a văzut rezultatele a crezut că a făcut o greșeală. Era imposibil să fie atât de precis. Să fie oare adevărat că prețul la Bitcoin nu depinde de nimic altceva decât de cantitatea veșnic descrescătoare pusă de mineri în vânzare pe piață? PlanB, cu experiența lui din domeniul bancar, prezice lucruri care, pe cât de raționale sunt, pe atât de înfricoșătoare: prețul Bitcoin-ului va atinge 288.000$ în acest ciclu, rivalizând capitalizarea aurului, iar după următoarea înjumătățire, când va atinge un stock-to-flow de 100, prețul va atinge câteva milioane de dolari per Bitcoin. Modelul lui prezice aproape perfect prețul din 2009 încoace . Îl puteți găsi și asculta pe PlanB în diferite interviuri pe Spotify și YouTube ca să înțelegeți cât de serioasă și de științifică e abordarea lui și a celor care studiază acum modelul lui devenit practic faimos deja.

N-o să mai vărs cerneală la acest subiect – concluzia e că atât modelul lui PlanB, cât și teoria simplă că Bitcoin va înlocui aurul ca metodă de stocare a averii. Iar motivul creării Bitcoinului – ca guvernul să nu ne poată tipări și devaloriza valuta la infinit – prezice același rezultat – un preț de aproximativ între 100.000$ și 600.000$ per Bitcoin în acest ciclu (2020-2024) și câteva milioane per bitcoin în 2025-2029 cu fluctuațiile de rigoare – de la euforie la disperare – fix ca în 2016-2020. Nu e de mirare deci că macro-economistul meu preferat, Lyn Alden, scrie despre Bitcoin încă de când era 5000$ bucata și continuă să producă conținut atât despre Bitcoin, cât și devalorizarea dolarului care se petrece sub ochii noștri și care, în mare parte, împinge oamenii să-și păstreze banii in Bitcoin. Cei 25$ pe care îi platesc pentru conținutul ei premium s-au multiplicat de 480 ori 🙂 Investiția în educație e extrem de importantă.

În afară de asta, Tesla a convertit 1.5miliarde din muntele lor de 20 miliarde USD în Bitcoin după ce Elon a scris mai multe mesaje insinuante pe Twitter culminând cu concluzia lui despre Bitcoin: “In retrospect, it was inevitabile”. Motivul investiției ? Ca să-și protejeze cash-ul de devalorizare la îndemnul lui Michael Saylor a cărui companie și-a convertit toți banii în Bitcoin încă din Martie 2020, de frica devalorizării. Michael Saylor a devenit un fel de erou al comunității Bitcoin pentru că nu doar a declanșat avalanșa companiilor care decid să își păstreaze banii în Bitcoin, dar și pentru că a organizat o conferință pentru ca să educe contabilii a 7000 de companii cum să-și protejeze și ei banii de devalorizare. Michael Saylor, prin compania lui MicroStrategy, a emis adițional datorie de 1 miliard USD la 0% dobândă si investitorii au sărit pe ea pentru că știu că el îi va investi în Bitcoin. Din punctul lui de vedere, Bitcoinul e un bun pe care vrei să-l deții câteva decenii și Interviurile cu Michael sunt o plăcere la ascultat. Ark Invest estimează că dacă 1% din cash-ul deținut de companiile S&P500 e tranformat in Bitcoin prețul per Bitcoin ar crește la 80.000$. Cu alte cuvinte, printarea de dolari americani a dat roade nefaste, iar cetățenii SUA au inceput să ia aminte că dolarul nu e atât de sigur și caută scăpare în Bitcoin. Pînă și Janet Yellen – trezorierul SUA a simțit nevoia să își exprime opinia și probabil se întreabă dacă nu e cazul să intervină, deși posesia de Bitcoin e legală și ar fi extrem de greu de interzis.

Ok. Cum fac 6% dobîndă din Bitcoinul meu?

Eu am început să aud despre platforma pe care o voi descrie mai jos în toamna lui 2020. Aveam ceva Bitcoin și tot auzeam despre ei la The Investors Podcast – podcastul meu preferat despre value investing. Ideea platformei e că tu depozitezi Bitcoin și ei îți plătesc dobândă 6% anual și un bonus de pana la 250$ dacă depozitezi o sumă semnificativ la ei. Îți poți extrage Bitcoinul oricând. Ei îl numesc Bitcoin Interest account. De unde iau ei așa o dobândă ?

Felul în care ei pot să plătească dobânda asta de 6% e prin faptul că ei împrumută Bitcoinul depozitat de tine investitorilor instituționali – care îi folosesc precum urmează:

  • Fac arbitraj (îi vand într-un exchange și îl cumpără în altă parte mai ieftin) pe termen scurt.
  • Au nevoie de ei pentru lichiditate pe termen scurt (clienții lor își retrag banii si ei au nevoie de Bitcoin instant)
  • Sau, pur și simplu, implementează diferite strategii de trading pe termen scurt.
  • Alte strategii similare.

Aveam să aflu mai târziu din același interviu cu BlockFi pe The Investors Podcast că investitorii instituționali au mare nevoie de acest serviciu pentru că băncile clasice nu operează cu cryptovalute și așa s-a născut BlockFi – servește investitorii instituționali. Avantajul investitorilor instituționali? Chiar dacă ei au împrumutat Bitcoinul depozitat de tine, ei pun un gaj de câteva ori mai mare ca garanție – Overcollateralization. Din riscuri aș menționa că Bitcoinul depozitat pe BlockFi nu este garantat de guvernul SUA sau de guvernele UE, așa cum sunt conturile bancare până la 100.000E. BlockFi e supravegheat însă de multiple agenții guvernamentale, are o reputație bună și lucrează cu Gemini și multe alte platforme onorabile. Sigur, un investitor paranoic ar putea presupune că BlockFI își amăgește regulatorul (guvernul SUA), nu servește clienții instituționali și este vreun fel de scamatorie și nu te va lăsa să-ți extragi banii 🙂 Aceste teorii pe care le am și eu sunt paranoice, dar există riscuri mai rezonabile și reale despre care merită să discutăm.

Eu am început prin a depozita o parte mică din Bitcoinul meu la 6% dobândă la ei ca să testez apele și să mă asigur că nu e vreo scamatorie ( am încercat și să extrag Bitcoinul imediat după depozitare – din aceeași frică) și după ce am primit prima dobândă lunară de 83$, m-am asigurat că e sigur:


salutare
Prima dobîndă lunară primită de pe BlockFi

În capul meu s-au conectat repede punctele – dacă dintr-o sumă relativ mică de 10.000$ pot face 50$ pe lună (destul ce să ne plătească abonamentele la Netflix, Spotify si Telefoane), oare ce aș putea face dacă aș depozita o cantitate mai semnificativă de Bitcoin? Așa am și făcut:


cuo
Am depozitat o parte semnificativă din Bitcoinul meu pe BlockFi

Am depozitat în total 1.8 Bitcoin pe BlockFi, ceea ce, la 6% dobândă înseamnă că primesc 0.009 BTC pe lună sau 450$ dobândă lunară. Destul ca să-mi plătesc jumătate de ipotecă. Nu-i rău. Și partea cea mai grozavă e că sunt plătit tot în Bitcoin și dacă nu-i extrag sau vând, valoarea acestor 0.009 BTC crește și ea.

Ca să citez unul din investitorii din Clubul original de investiții, “dacă cumpăram 3 Bitcoini cu 10.000$ în Martie 2020, azi aveam 150.000$. Îi depozitam pe BlockFi și făceam 1000$ pe lună și aveam independență financiară azi”. Și are dreptate – deși eu n-aș recomanda nimănui să-și depoziteze tot Bitcoinul pe BlockFi.

Partea și mai bună? Nu trebuie să fi prins boom-ul bitcoin sau să-l prinzi de aici încolo ca să faci 6% sau chiar 8.6% dobândă.

Înainte de riscuri, hai să vorbim despre cum faci 8.6% dobîndă la cash:

Pe măsură ce am folosit mai mult BlockFi am descoperit că oferă dobânzi la diferite CryptoValute, dar și la Stablecoins – monezi create special ca să fie echivalente cu un dolar american. Una din ele este GUSD, Gemini US Dollar – un stablecoin emis de Gemini susținut 100% de dolari americani. Cu alte cuvinte, pentru fiecare GUSD emis – există 1 dolar american în bancă la Gemini. Am aflat că BlockFi oferă dobîndă de 8.6% la depozitele GUSD de la Preston Pysh – una din gazdele The Investors Podcast și unul din cei mai competenți investitori din domeniu:


salutare

Cu alte cuvinte, ce zice Preston cu niște ironie, e că îți poți converti dolarii americani în GUSD (1 la 1) și poți câștiga dobândă de 8.6% sau de câteva sute de ori mai mare decat dobânda la contul de depozit în bancă. Din cauza că GUSD e garantat 1 la 1 cu dolari americani, valoarea sumei depozitate nu fluctuează. Mare a fost regretul meu cand am aflat că Gemini nu suportă țările UE și Elveția , adică nu-mi puteam converti banii cash in GUSD. Din fericire, în ultima lună am descoperit o metodă să depozităm GUSD, indirect:

Cumperi Bitcoin și îl depozitezi imediat pe BlockFi unde îl convertești in GUSD si îl ții acolo la 8.6% dobândă. Ca să-ti extragi banii, faci operațiunea inversă – vinzi GUSD și iei Bitcoin, iar Bitcoinul îl vinzi pe un exchange și îți extragi banii. Precum vedeți – deși e dobândă de 8.6% la cash – nu e tocmai echivalent cu a-ți ține banii pe contul bancar și a câștiga dobândă- procedura de depozitare și extragere durează 1-3 zile. Însă valoarea nu fluctuează, iar platforma e sigură.

Pierderile la aceste conversii între GUSD și BTC totalizează 2% sau, altfel zis, primele 3 luni de dobândă practic le pierzi pe conversii, dar îi poți câștiga inapoi cu programul de referal de pana la 250$ Bonus dacă ții banii pe BlockFi măcar 2 luni. Am devenit afiliat cu BlockFi recent, dar voi recomanda platforma indiferent dacă folosiți codul meu de referal sau nu.

Riscurile sunt precum urmează:

  • BlockFi ar putea să împrumute Bitcoinul si GUSD-ul nostru prea agresiv și să nu poată fi întors înapoi de investitori. Probabilitatea – mică. BlockFi cere gaj mult mai mare de la cei cărora le împrumută banii noștri si are risc management solid.
  • GUSD e bazat pe protocolul Etherium si rețeaua Etherium. Aceasta este centralizată și ar putea fi interzisă, oprită. Probabilitatea – mică. GUSD e reglementat de guvernul SUA și garantat de Gemini.
  • Depozitul la 8.6% e în dolari americani care se devalorizează față de alte valute (10% fată de EURO în ultimul an) și când voi converti banii înapoi în Euro/MDL/ GBP/ CHF, voi avea mai puțini bani decât când i-am depozitat. Probabilitatea – mare. Acesta este un risc pentru investitori care folosesc altă valută decât dolarul american.
  • BlockFi ar putea pierde Bitcoinul prin greșeli umane, iar contul meu nu este asigurat de nimeni. Probabilitatea – mică. În general potențialul să-ti pierzi Bitcoinul după ce-l trimiți la BlockFi există, dar e foarte mic.

Eu am depozitat recent o sumă semnificativă și în GUSD la 8.6% dobândă și abia astept să văd cum va merge și acest cont de depozit – banii iarăși îi poți extrage când vrei tu. Cine știe poate ajung să-mi plătesc toată chiria/ipoteca lunară exclusiv din dobândă. Poate chiar toate cheltuielile lunare dacă valuta în care e plătită dobânda (Bitcoin) se apreciază la prețul prezis de modelele de mai sus. Spre deosebire de platformele clasice de peer 2 peer lending, pe BlockFi totul e simplu – depozitezi banii și acolo s-a terminat contribuția ta. Și riscurile. Totul este făcut în spatele cortinei de BlockFI.

Ce se întâmplă pe piața de actiuni?
Dobânzile la obligațiile de stat ale guvernului SUA (US Treasuries 10year) pe 10 ani continuă să crească de la un minim de 0.79% la 1.6% recent. Investitorii preferă dobânzile mai mari – pentru că sunt garantate de guvern spre deosebire de acțiuni, iar atunci când șeful băncii centrale iese și zice că nu vede nicio problemă în faptul că dobânzile cresc – investitorii vând acțiunile la companiile supra-evaluate si cumpără obligații de stat. La urma urmei, cine vrea să dețină acțiuni Apple care face 3% (PE ratio de 35) profit per acțiune anual când obligațiile de stat oferă 1.6% garantat fără risc? Ca rezultat, prețurile la marea majoritate a companiilor din sectorul Tech a scăzut 20-40% și continuă să scadă ori de câte ori dobânzile cresc, chiar dacă doar un pic:


salutare
Apple a scăzut 16% în această corecție

salutare
Tesla a scăzut 27% în această corecție

cuo
Square a scăzut 19%

Dacă tot comparăm dobânzile cu prețul la acțiuni, dacă dobânzile ar fi lăsate să crească natural la 5% cum sunt în universul Bitcoin – Toți investitorii ar prefera 5% profit sigur din obligații de stat, decât 3% câștigurile actuale per acțiune în indexul S&P500 (PE Ratio de 33). Indexul S&P500 și toate companiile din el ar trebui să scadă de 3 ori în preț sau câștigurile lor să crească de 3 ori pana la 9% ca să merite riscul versus o investiție care aduce 5% ca Bitcoin sau Obligații de stat. Când dobânzile cresc, acțiunile scad. Altfel zis, dobânzile sunt ca gravitația pentru acțiuni. Deși nu sunt preferații mei, iată cum explică ARK Invest situația actuală și corecția în care ne aflăm. ARK invest a cumpărat intens Square și Berkshire în ultimele zile. Vă puteți abona să fiți notificați zilnic ce vinde și ce cumpără ARK Invest aici.

Investitorii care au cumpărat în Ianuarie de toți banii acțiuni și au sperat că vor face un ban rapid, au de suferit. Precum am repetat de multiple ori – profitul pe termen scurt în actiuni e iluzoriu și nu am altă soluție decât investițiile pe termen lung. Chiar și dacă piața continuă corecția asta, sunt sigur că între 2025 și 2030, companiile în care investim vor fi mult, mult mai valoroase. Aceiași investitori care azi se gândesc să vândă Tesla vor regreta vânzarea atunci când vor vedea prețul în 2025. Pentru investitorii din club și cei care urmăresc newsletter-ul strategia de investit lunar (Dollar Cost Averaging) rămâne validă și în picioare. Tesla la 620$/acțiune? Da, vă rog. O porție dublă. Cât mai poate scădea? Mai poate scădea 🙂

Există o morală mai profundă în povești de genul acesta – că niciodată să nu te aștepți la prea mult de la viață – și niciodată să nu îți pui toate speranțele în îmbogățire rapidă. O abordare lentă și sigură – fără împrumuturi, strategii perdante pe termen scurt îți asigură atât somnul liniștit, cât și succesul pe termen lung. Ironic, nu? Că un investitor mai modest care ar fi început să investească doar 100$ ar fi avut mai mult profit decât cei care au investit agresiv în Ianuarie și au luat împrumuturi ca să cumpere acțiuni. Charlie Munger, partenerul lui Warren Buffet, spune că nu trebuie să aștepți prea mult de la viață, iar atunci cand vin timpurile grele, el se așteaptă să aibă și el de suferit în rând cu toată lumea.

Revenind însă, pentru cei care se întreabă cum se descurcă portofoliul virtual creat pentru newsletter în pofida acestei corecții: Profit de 60-80% în funcție de zi după doar 5 luni de existență. Din păcate eToro nu-mi permite să achiziționez mai mult Bitcoin, nici măcar virtual, altfel profitul era deja 100%:


salutare
Rezultatele portofoliului virtual

Ce se întîmplă cu companiile noastre?

Tesla($TSLA) a încheiat anul 2020 cu o cantitate record de 20 miliarde USD în cash (dintre care 1.5 miliarde deja i-au convertit în Bitcoin), iar compania a livrat 499,550 de mașini. Jumătate de milion. Presa desigur s-a fixat pe faptul că Tesla a ratat ținta de livrări cu doar 500 de mașini, ignorând faptul că livrările au crescut în 2020, an de pandemie, cu 60% față de 2019 și au atins 99.90% din ținta setată – intr-un în care majoritatea companiilor auto au avut scăderi și pierderi. Presa, dar și Wall Street-ul cu mici excepții continuă să subestimeze Tesla și linia incredibilă de produse care urmează să apară de la Model 2 la preț de 25-30 de mii de dolari la Tesla Semi, Tesla Roadster, Producția imensă de Baterii, Fabricile din Berlin și Texas la noul Model S cu baterie de 800KM și cu jocuri integrate între cele două ecrane (ei zic că au echivalentul la un PlayStation/Xbox integrat în mașinile noi):


salutare

salutare

Unul din fronturile pe care Tesla face progres încet, dar sigur – E Full Self Driving. Tesla plănuiește să lanseze un abonament pentru FSD în 2021, zvonurile zic că va costa 200$/lună pentru opțiunea Full Self Driving și profiturile companiei vor exploda (în sus). Personal prefer să plătesc și voi plăti 200$/lună în loc să cumpăr pachetul FSD cu 10.000$ dintr-o dată. Cel puțin abonamentul îl pot anula. Cu toate acestea, dacă căutați video-urile cu FSD Beta pe YouTube veți înțelege cât de aproape e Tesla să rezolve problema mașinilor autonome (estimez încă 1 an până la o soluție rezonabilă și 5 ani până la o soluție perfectă). Tesla continuă să fie o companie pe care vrei să o deții până în 2030, chiar dacă pe termen scurt acțiunile au alergat un pic înainte companiei.

Berkshire Hathaway($BRK.B):
A avut un an decent și, deși profiturile au fost afectate de pandemie (profitul operațional a scăzut cu 9%, Berkshire și-a cumpărat înapoi propriile acțiuni în valoare de 25 miliarde de dolari). Asta inseamnă că doar prin eliminarea propriilor actiuni de pe piață Berkshire a crescut valoarea lor cu 5%. În afară de asta Berkshire a recunoscut o pierdere de 11 miliarde legate de o achiziție (Precision CastParts), iar celelalte businessuri Berkshire merg cum merg de jumătate de secol – bine și profitabil. Scrisoarea anuală a lui Warren Buffet o așteaptă toți investitorii și anul acesta a fost plină de sfaturi înțelepte inclusiv preferatul meu: “E mai bine și mult mai ușor să deții 10% dintr-un business minunat unde nu trebuie să faci nimic decât să te chinui și să deții 100% dintr-un business mediocru”. De acord. Printre altele, Warrren Buffet recunoaște că există un grup de acționari Berkshire (printre care mă număr și eu) care țin banii parcați în Berkshire pentru cazul în care apar oportunități mai interesante. Și, dacă vorbim de oportunități interesante, Berkshire a investit cantități semnificative (Miliarde) în 2020 în Chevron (petrol, gaz natural, rafinării) și Verizon. Două companii care sunt sigur arată bine pe foaie, dar nu atât de bine când te uiți la următorii 10 ani și Tranziția la tehnologii verzi și tehnologii de comunicații inovatoare ca Starlink (subsidiară SpaceX). Personal am o investiție foarte semnificativă în Berkshire pentru stabilitatea portofoliului, însă nu suntem căsătoriți cu acțiunile noastre. S-ar putea să vină ziua când ne vom despărți de ele (Profitabil!).

Square($SQ) a terminat anul 2020 pe o notă pozitivă cu profituri record din Bitcoin, 36 milioane de utilizatori activi în Cash App și câteva zeci de inițiative noi care să creeze o conexiune între utilizatori si Brandul Cash App. Din păcate, ieri Square a anunțat că a cumpărat furnizorul de streaming – TIDAL. Intrarea lor pe piața de streaming de muzică nu are prea mult sens pentru mine pentru că teoria noastră este că Square va deveni cea mai importantă bancă digitală și una din puținele care oferă servicii de custodie a Bitcoinului . Adevărul este că rapoartele trimestriale și anuale ale lui Square sunt pline de detalii și totuși lipsite de esență și viziune. Uneori cred că Square vrea să încerce totul și tot și să nu se concentreze pe nimic. O să revizuiesc poziția în $SQ și o să recitesc încă o dată rapoartele lor anuale ca să înțeleg dacă Jack Dorsey și Square vor să schimbe lumea cu adevărat sau doar să facă câte un pic în diferite domenii.


În ultimul rând vreau să-i spun un mare multumesc unuia din investitorii originali, Gheorghe, care petrece și el ore în șir zilnic citind și învățând. Multe din ideile și replicile lui delicioase (în stilul ironic al lui Charlie Munger) le găsiți în grupul nostru facebook. Pentru că mulți dintre noi suntem în vârsta de 25-40 : ne bucurăm de copii, de investiții și de cei mai productivi ani din viața noastră. Nu puteam găsi un moment mai potrivit să ne apucăm de investiții.

La final, un pic de umor și focuri de artifici pentru cei care au ratat distracția în GameStop ($GME), dar vor să se amuze pe o speculație bună. În Ianuarie am fost întrebat de cineva dacă să investească în Tesla pe 6 luni la 870$ acțiunea:


cuo
“Eeei, tu mă sperii iar”

“Eeei, tu mă sperii iar”

Investitorul anonim

În pofida avertismentelor mele, totuși a investit. Și nu doar acest investitor, dar și alții – toți banii în Tesla într-o zi sau, și mai rău, în companii de care au auzit câteva zile mai devreme. În ultimele săptămâni, după o scădere de aproape 30%, primesc de la același investitor acest mesaj:


cuo
Eu Îi spun că s-ar putea să continue scăderea

cuo

Ei hai, nu mă speria!

Investitorul anonim

Precum vedeți strategia Cumpără Scump – Vinde ieftin își arată colții. Această reacție naturală la o scădere în actiuni este motivul existenței acestui newsletter. Investițiile necesită ceea ce se numește “Common Sense”, iar precum zice Charlie Munger, “Common sense, is not so common”.

PS: Dacă urmați linkurile spre conținutul audio și video despre investiții (31 în total) veți da peste câteva sute de ore de podcasturi și video-uri educative

||

---------------------------

By: [email protected]
Title: RO: #4 Newsletter-ul clubului de investiții – Bitcoin și Dobînda de 6%
Sourced From: danursu.com/ro-4-newsletter-ul-clubului-de-investitii-bitcoin-la-patrat-dobanda/
Published Date: Thu, 04 Mar 2021 22:22:05 +0000

Read More


Did you miss our previous article...
https://peaceofmindinvesting.com/clubs/is-your-state-offering-a-tax-deduction-for-529-plan-contributions